Mit csinál egy life coach?

Miben segíthet neked a coaching?

October 6, 2020

A coaching kifejezés, ahogy az angol neve is mutatja a sport világából származik és egy külön szakmát jelöl, ami hazánkban még nem túl elterjedt a köztudatban.  A life coachingnak nincs hivatalos magyar megnevezése, de nagyon gyakran szokták „életvezetési tanácsadásnak” fordítani. Ez az elnevezés viszont megtévesztő lehet, hiszen egy life coach nem ad tanácsokat és nem mondja meg, hogy az ügyfélnek mit és hogyan kell tennie.

Nagyon sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy pontosan mivel foglalkozom és mit is csinál egy life coach valójában?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre szeretnék most választ adni:

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy az élete valamely területén legyen szó párkapcsolatról, munkáról, életmódról vagy csak a belső harmóniáról, egy adott ponton megakad és úgy érzi, hogy nem tud továbblépni.  Az ilyen megoldatlan szituációk nagyon sok stresszel járhatnak és kihatással lehetnek az élet más területeire, illetve a fizikai és mentális egészségre egyaránt. Pont ezért ha úgy érezzük, hogy egyedül már nem megy, szükségünk van egy kis motivációra vagy csak egy kis lökésre, hogy átlendüljünk ezeken a helyzeteken, akkor egyáltalán nem szégyen egy szakemberhez fordulni.  

Egy life coach segít egy új nézőpontból rálátni a problémára, feltérképezni a lehetőségeket és erőforrásokat, támogatja a megvalósítást és a fenntartható változást a célok eléréséhez. A coaching tehát egy eredmény- és megoldásorientált folyamat, melyben a pszichológusnál való terápiával ellentétben a jelenen és a jövőn van a fókusz, nem pedig a múlton. Emellett persze a coaching is lehet egy önismereti út, lehetnek benne „aha élmények”, de a folyamat főként a célok eléréséhez vezető cselekvésre összpontosít.  Egy coaching folyamat időtartama teljesen egyén és célfüggő, de általában 4-5 alkalomból áll, amely idő alatt az ügyfél rálép a megvalósítás útjára és a folyamat lezárásával már önállóan is képes lesz fenntartani a vágyott változást.

A coaching célja az értékteremtés fenntartható változás útján.
Life coaching

Egy coach tehát ítélkezésmentesen, empatikusan fordul az ügyfélhez (coachee), kérdéseivel vezeti a folyamatot, mozgósítja a rejtett és meglévő erőforrásokat és képességeket, hogy az ügyfél megtalálhassa a számára optimális megoldást és a folyamat végén önállóan is fenn tudja majd tartani az elérni kívánt állapotot.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mikor és milyen problémával érdemes coach-hoz fordulni. Az emberek sokszor hajlamosak önmagukat azzal hitegetni, hogy „Ezt én is meg tudom oldani, minek nekem segítség!?”. Úgy értelmezik a segítségkérést, mintha azt jelentené, hogy ők maguk kudarcot vallottak és ezt nehéz beismerni önmaguk és a külvilág számára. Az, hogy merünk segítséget kérni, amikor azt érezzük, hogy egyedül nem megy vagy csak nehéz, az nem a kudarcról szól, hanem sokkal inkább arról, hogy fejlődni akarunk, meg akarunk szabadulni a korlátozó hiedelmeinktől és a halogatást legyőzve időt, energiát spórolva szeretnénk egy sikeres és boldog életet élni.

A life coaching nagyon sok különböző elakadásban tud segíteni a párkapcsolat, életmód, karrier és család témakörökön belül és azon túl is egyaránt.

Neked való a coaching, ha úgy érzed:

•  nem tudsz egyről a kettőre jutni az életedben

•  motiváltalan vagy

•  tudod mit kell tenned, mégsem lépsz

•  döntésképtelen vagy

•  nincs rendben az önbizalmad, önértékelésed

•  időhiányban szenvedsz

•  ideje változtatnod a rossz szokásaidon

•  rosszul működik a párkapcsolatod

•  nem tesz boldoggá a munkád