Miért esik nehezünkre segítséget kérni?

Segítséget kérni nem szégyen, hanem bátorság!

January 29, 2021

Számtalan okból kifolyólag szorulhatunk segítségre az életutunk során, legyen szó egy apróságról, vagy az életünket érintő komoly akadályokról. Sok embernek már az egyszerű dolgok esetén is nehezére esik segítséget kérni a családjuktól, párjuktól vagy akár a barátaiktól, és általában ezek az emberek azok, akik ha komoly problémáról van szó, elvből elutasítják a segítségkérés minden formáját. De vajon mi történne, ha segítséget kérnének? Talán sikerülne megoldaniuk egy olyan helyzetet az életükben, ami egyedül nem menne vagy csak nagyon hosszú idő árán oldódna meg.

Segítséget kérni nem szégyen és nem is gyengeség. Sokkal inkább a határozottságról szól, arról hogy kezedbe veszed az életed feletti irányítást és nem mellesleg értékes időt nyerhetsz általa. Hiszen lehet, hogy előbb-utóbb egyedül is megoldanád, de segítséggel ez az idő bőven lecsökkenthető.

Segítségkérés

Számodra mindegy, hogy egy hónap múlva vagy egy év múlva oldódik meg egy problémád? Ha igen, akkor nem is akarod igazán megoldani.

Az igazán nagy bátorság nem ahhoz kell, hogy egyedül nézz szembe a nehézségekkel, hanem sokkal inkább ahhoz, hogy felvállald a gyengeségeidet és merj segítséget kérni.

Nézzünk meg néhány okot, ami miatt még mindig nem merünk segítséget kérni:

1.  Mit gondolnak majd rólam?

Tinédzser korunkban kezdünk el előszőr azzal a gondolattal foglalkozni, hogy vajon mások mit gondolnak rólunk. Ez idővel csökkenhet, vagy akár egy életen át foglalkoztathat bennünket az, hogy mások milyen véleménnyel vannak rólunk.

Az egyik eltántorító  ok  a segítségkéréstől pont ebben rejlik, hiszen félhetünk attól, hogy vajon mit gondol majd a környezetünk ha megtudják, hogy nekünk bizony egy másik ember segítségét kellett kérnünk. „Gyengének hisznek, azt hiszik, hogy baj van velem, hiszen egyedül nem megy.”

Sajnos még mindig találkozhatunk olyan emberekkel a környezetünkben, akik teljesen feleslegesnek tartják a pszichológushoz vagy egyéb szakemberhez való fordulást és értetlenül állnak a tény előtt, ha egy családtagjuk vagy ismerősük erről mesél nekik. "Valami baj van veled?!" Sokakat pont ezek a sztereotípiák tántorítanak el attól, hogy merjenek segítséget kérni.

Nem kell pszichés problémával küzdeni ahhoz, hogy valaki egy segítő szakmában dolgozóhoz forduljon!
Pszichológus

2.  Az irányítás elvesztése

Sok ember számára az jelenti a biztonságot, ha úgy érzi, hogy az ő kezében van az irányítás. Így, amikor segítséget kérnek, úgy érezhetik, hogy már nem ők kontrollálják az életüket és be kell ismerniük önmaguknak és egyúttal másnak is, hogy nem tudnak mindenre hatással lenni.

Teljesen rendben van, hogy vannak hibáink és korlátjaink, hiszen nem vagyunk mindenhatók! Az igazi irányítást akkor szerezzük meg az életünk felett, amikor szembe nézünk ezzel és elfogadjuk.

3.  Én ezt egyedül is megoldom

Volt időszak az életemben, amikor én sem tudtam segítséget kérni, még a legapróbb dolgokban sem. Hiszen „mennie kell nekem egyedül is" "én is meg tudom ezt oldani".

Tegyük fel magunknak a kérdéseket: Mi van akkor, ha nem tudom egyedül megoldani? Az a fontosabb, hogy megoldódjon vagy az, hogy én egyedül oldjam meg?

Abban az illúzióban élünk, hogy egyedül is helyt kell tudjunk állni az életben, erősnek és kitartónak kell lennünk minden helyzetben és azt reméljük, hogy emiatt értéksebbé válunk. De soha senki nem fog minket kitüntetni csak azért mert önállóan, segítség nélkül győzedelmeskedtünk az életünkben jelentkező nehézségek felett.

Segítség probléma esetén

4.  Magától is meg fog oldódni

„Majd megoldódik ez is”. Tényleg megoldódik vagy csak magunkat hitegetjük, hogy ne kelljen szembe néznünk önmagunk esendőségével és hibáival?

Bevallom ezzel a mondattal én is sokáig hitegettem önmagam. Aztán idővel rá kellett jönnöm, hogy hiába várom a csodát, kezembe kell vennem az irányítást az életem felett és tennem is a megoldás érdekében.

Az hogy valami magától egyszer csak megoldódik teljes mértékben bizonytalan, mert lehetséges, hogy így lesz, de az is lehet, hogy éveket kell várni rá. A bizonytalant pedig csak úgy tudjuk megzabolázni, ha lépéseket teszünk a megoldás érdekében.

5.  Nekem ez jár

Vannak akik abban hisznek, hogy az életükben jelentkező nehézségeket kiérdemelték. Életük minden problémáját úgy értelmezik, hogy ez az ő sorsuk, nekik csak ez jár. Emiatt a segítségkérés meg se fordul a fejükben, hiszen úgy vannak vele, hogy ezen ők képtelenek változtatni, hiszen egy felsőbb hatalom vagy Isten az, aki eldönti az ő sorsukat.  Előfordulhat, hogy észre sem veszik, hogy bármin is változtathatnak, hanem  csak belekényelmesednek a mártírszerepbe. Ez a szerep meg sok esetben pont azt a figyelmet adja meg nekik a környezetük részéről, amire tudat alatt vágynak.

Ne hidd, hogy megérdemled a veled történő rossz dolgokat! Életed passzív szereplőjéből bármikor aktívvá válhatsz azáltal, hogy elhiszed, hogy igenis változtathatsz a sorsodon!
Nekem ez jár

6.  Ezt hoztuk otthonról

Sokan a családunkban sem láttunk arra példát, hogy hogyan is kell segítséget kérni. Akár több generáción keresztül hozhatjuk azt a mintát, hogy egy nőnek/férfinak egyedül is helyt kell állni, mindent el kell bírnia. Jó példa erre az a nagyon elterjedt hiedelem is miszerint „egy férfi nem sírhat, nem mutathatja ki az érzéseit”. Ezekbe a „szabályokba” nem férhet bele az sem, hogy felvállaljuk a gyengeségeinket és segítséget kérünk.

Segítségkérés

Míg más kultúrákban teljesen elfogadott segítséget kérni bármilyen helyzetben, nálunk ez még gyerekcipőben jár. Bár meg kell jegyezni, hogy az elmúlt 10 évben hatalmas fejlődésen mentünk keresztül ezen a téren, de messze vagyunk még attól, hogy természetes dologként kezeljük azt, hogy valaki segítséget kér mástól.

Ha jelenleg van egy megoldatlan probléma az életeben gondold végig, hogy eddig mennyi időt fordítottál a megoldására? Hova jutottál ezidáig? Még mennyi idő kell a megoldásig? Mennyire vagy biztos abban, hogy segítség nélkül is menni fog?

Egy külső segítő teljesen más szemszögből lát rá a helyzetedre és segít neked is, hogy a megszokott megoldásmintáidat elengedd és egy teljesen más megközelítésből a „dobozon kívülről” láss rá önmagadra és a célravezető megoldásaidra.

Amennyiben segítségre lenne szükséged párkapcsolat, karrier, életmód vagy család témakörökben, keress bizalommal: