Miért ne bízz feltétlenül az influencerekben?

Az influencer barát vagy tanácsadó?

October 21, 2020

Az influencerek tudják a leginkább számokba önteni, hogy hány olyan levelet vagy egyszerű kérdést kapnak a különböző közösségi oldalaikon, vagy épp egy kérdezz-felelek kapcsán, amiben a követőik tanácsot kérnek és megoldást a problémáikra.  Kétségem sincs afelől, hogy a segíteni akarás és a jó szándék vezérli a véleményvezéreket, amikor választ adnak a követőjüknek, de ezzel akár hatalmas hibát is elkövethetnek.

Influencer kérdezz-felelek

Az influencerek ellenben a klasszikus értelemben vett sztárokkal sokkal emberibbek, és úgymond karnyújtásnyira vannak tőlünk. Belelátunk a mindennapjaikba, tudjuk, hogy mivel mossák a hajukat, mit reggeliznek, és milyen új ruhákat szereztek be legutóbbi vásárlásuk során. Annak ellenére, hogy egy egyoldalú kapcsolatról van szó, közel érezzük magunkhoz őket, akárcsak a barátainkat.  Az instagram világában a habos-babos rózsaszín, problémamentes világot ábrázoló képek vannak hangsúlyban, a negatív érzések, problémák és megterhelő kihívások sok esetben nem kapnak teret.  Pont ezért a torzított valóságot ábrázoló instaképekből  azt láthatjuk, hogy nekik milyen boldog és sikeres az életük, ha voltak is nehézségeik azt már látszólag megoldották, így mondhatni jogosan érezhetjük azt is, hogy a mi problémáinkra is tudják a megoldást.

A jelenség főként a fiatalok körében megfigyelhető, akik még sok esetben keresik a saját útjukat, önmagukat és sokszor tanácsért nem a szüleikhez, hanem ahhoz az ifluencerhez fordulnak, akit közel éreznek magukhoz, hiszen mindent tudnak róla és barátként tekintenek rá.  Azonban ez a jelenség nem szűnik meg 20-25 éves kor felett sem, amikor már a komoly párkapcsolati, magánéleti vagy akár munkával kapcsolatos kérdésekre is választ és tanácsot keresnek. A 20 év feletti korosztály esetében az influencer-követő kapcsolatát már nem feltétlenül a rajongás határozza meg, hanem sokkal inkább az azonosulás vagy annak a vágya, ami szintén alapot ad arra, hogy a problémákkal a véleményvezért keressék meg.

Vegyünk egy példát:

Egy fiatal 25 éves lánynak gondjai vannak a párkapcsolatában, ugyanis azt feltételezi, hogy a párja megcsalja őt. A túlzott féltékenysége miatt folyamatosan rémeket lát és mindenben a feltételezése bizonyítékát keresi.  Az egyik influencer az instáján kérdezz-felelek keretében várja a kérdéseket.
A lány teljes reményvesztettségében megírja a kérdését:

„ A barátom megcsal engem. Nem tudom, hogy mit tegyek, mert nagyon szeretem, és nem akarom elveszíteni. Te mit tennél ebben a helyzetben? „

Meg is érkezik a teljesen jószándék vezérelt válasz, amit többezren is látnak a kérdezőn túl:

„Én ebben a helyzetben szakítanék, hiszen ha a párom megcsal, akkor nem tisztel engem és a bizalomnak is lőttek. Bármennyire is nehéz ez, hidd el találsz majd olyat, aki tisztelni fog.”

tanácskérés influencertől

A lány lehet, hogy megfogadja a tanácsot, lehet hogy nem, de egy biztos, hogy gondolatokat ébreszt benne, amelyek terelhetik őt pozitív de ugyanúgy negatív irányba is. A hatása megjósolhatatlan.
De mi van akkor, ha ugyanebben a példában a barátja soha nem csalta meg, a benne lévő féltékenység nem a valós tényeken, hanem az önértékelés és önbecsülés hiányában keresendő. Ebben az esetben a szakítás lehet egy út, de semmiképpen sem a jó megoldás a fennálló párkapcsolati problémára.

Ez a példa jól szemlélteti, hogy az információhiány mennyire téves képet mutat a helyzetről és egy olyan tanácsot láthatunk, ami két mondat után állapít meg egy megoldást anélkül, hogy ismerné a konkrét részleteket vagy a harmadik fél nézőpontját.  

Nem olyan régen én magam is tanúja voltam egy influencer instagram oldalán a napi storyk között egy kérdezz-feleleknek, amiben egy lány kért tanácsot arra vonatkozóan, hogy mit tegyen, ha a barátja eltartatja magát vele. A válasz nemes egyszerűséggel egy kukát ábrázoló emoji volt. Persze olyan példát is láttam már, hogy az influencer felelősségének teljes tudatában kikerülte a konkrét válaszadást, vagy csak általánosságokban fogalmazott.

Influencerek

Szögezzük le, hogy az influencereknek egyáltalán nem kötelességük válaszolni a hozzájuk beérkező kérdésekre. Sok esetben, ha minden üzenetre válaszolnának, akkor nem maradna idejük a saját életükre és ezzel együtt a taratalomgyártásra sem. Ha mégis időt szánnak a válaszolgatásra, azt jófejségből teszik és a saját szabadidejüket áldozzák ránk. Ha szeretnénk, nyugodtan kérjük ki a véleményüket egyszerű kérdésekben, de ne várjuk el tőlük, hogy megoldják az életünkben jelen lévő problémákat.  

És mi a helyzet a barátainktól kért tanácsokkal?

A barátaink persze sokkal jobban ismernek minket, jobban átlátják a helyzetünket ezért jogosan állíthatjuk, hogy ők nem két mondatból alkotják meg a tanácsukat. És itt jön képbe a túlzott bevonódottság, ami azt eredményezi, hogy a barátaink a saját „szemüvegükön” szemlélik a mi helyzetünket, támogatni akarnak, a mi oldalunkra állnak, ha konfliktusunk van valakivel és az objektivitást mellőzve adnak tanácsot.  Ha például a barátnőd ki nem állhatja a párodat, akkor nem tud ettől elvonatkoztatni és a saját személyes tapasztalatit is rá fogja vetíteni a helyzetedre. A barátaink problémamegoldó készlettárában azok a megoldási minták szerepelnek, amit a saját élettapasztalatukból hoztak. Ezek nem feltétlenül jók és egyáltalán nem biztos, hogy alkalmazhatóak a mi helyzetünkre.

baráti tanácsok

Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy egyetlen influencer és egyetlen barát sem adhat soha nekünk általunk jónak ítélt tanácsot, viszont az igazán jó megoldásokat az életünkben jelentkező problémákra önmagunkból fakadnak. Pont úgy ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat és egy csodasampon sem válik be mindenkinek, úgy nem létezik instant megoldás sem a problémákra, hiszen pont olyan élete, múltja és gondolatai nincsenek senkinek, mint nekünk van, így honnan is tudhatná biztosan bárki, hogy nekünk mi a legjobb.

A coaching pont ezen a szemlélet mentén működik, hiszen egy coach soha nem fogja megmondani neked, hogy pontosan mit kellene tenned, hanem segít feltárni és használni a képességeidet, hogy általuk megtaláld a teljesen rád szabott optimális megoldást és megvalósíthasd a céljaidat. Egy coach érzelmileg nem bevonódott az életedbe, külső szemlélőként látja a helyzetet és segít neked is egy teljesen más szemszögből rálátni a helyzetedre.

Nincs azzal baj, ha kíváncsi vagy a kedvenced véleményére, de vedd figyelembe, hogy ő nem ismer téged, nem egy szakember (az is problémás, ha egy szakember ad tanácsot látatlanban!) és nem is egy istenadta tehetség, aki mindenre tudja a helyes választ. Ő is csak egy ember, akinek épp úgy vannak hibái, sőt még problémái is lehetnek, amire ugyanúgy megoldást keres az életében, akárcsak te. Amennyiben hosszan fennálló nehézségekkel, kihívásokkal szembesülsz az életedben és azt érzed, hogy egyedül nem tudsz átlendülni rajta, akkor mindenképp érdemes segítséget kérned egy olyan szakembertől, aki időt szán arra, hogy teljesen megismerje a helyzetedet és segít megtalálnod a sajátmegoldásodat a céljaid eléréséhez.