Hogyan fejleszd az önbizalmad?

7 módszer, amivel te is fejlesztheted az önbizalmad

December 5, 2020

Az önbizalomhiány korunk egyik nagy problémája, hiszen valamilyen szinten mindenki tapasztalta már élete során, vagy talán jelenleg is küzd vele. Az önbizalomhiány rengeteg téren bekorlátozza az ember életét és gátolja az előrehaladásban épp ezért nem elhanyagolható az önbizalom fejlesztése.

Ünbizalomhiány

Rögtön a cikk elején fontosnak tartom, hogy tisztázzuk az önbizalom fogalmát, ugyanis nagyon sokan összekeverik az önértékeléssel és az önbecsüléssel.

Ahhoz, hogy el tudjuk különíteni a fogalmakat, lássuk mindhárom jelentését:

Önértékelés

Valamilyen pozitív vagy negatív minősítés rendelése önmagadhoz és a cselekedeteidhez. Hogyha például van egy furcsa szokásod, akkor gondolhatod úgy, hogy az gáz, de úgy is láthatod, hogy számodra hasznos és ezért ez egy jó szokás, így pozitív önértékelést társítasz mellé.

Önbecsülés

Az önbecsülés a legkomplexebb a három közül, hiszen egy nagyon mély és alapvető viszony önmagadhoz és a világhoz. Például egy rossz nap után, gondolhatod azt, hogy „Oké, ez egy rossz nap volt, de ettől még az élet szép, és én rendben vagyok magammal”. Ebben az esetben rendben van az önbecsülésed. Az önbecsülésre tehát a múltbéli tapasztalataink, környezetünk, a sikereink és kudarcaink mind-mind hatással vannak.

Önbizalom

Az önbizalom azt mutatja, hogy mennyire hiszel önmagadban és a képességeidben. Attól függően is változhat, hogy épp milyen környezetben vagy, például lehet, hogy önbizalomhiányos vagy a munkahelyi környezetben, de a barátaid körében nem okoz gondot. Ha például valamiben nagyon jó vagy, de félsz ezt megmutatni másoknak és a világnak, akkor önbizalomhiányról beszélhetünk. Sok esetben az önbizalmat kapcsolatba hozzák a külsőségekkel is, hiszen a kisugárzás által nyilvánul meg, épp ezért egy szép ruha, amiben jól érzed magad is hatással van rá. De a valódi önbizalomnak belülről kell fakadnia.

Az önbizalom nem egy olyan dolog, amit ha egyszer megszerzel, onnantól kezdve a birtokodban van, és soha semmilyen helyzetben nem lesz önbizalomhiányod. Folyamatosan dolgoznod kell rajta, hogy kialakítsad magadban és fenn is tudd tartani.

Lássuk néhány módszert, amivel te is fejlesztheted az önbizalmadat:

1. Legyenek céljaid!

Egy alacsony önbizalommal rendelkező ember fél célokat felállítani önmaga elé, hiszen kételkedik abban, hogy sikerrel járna, fél a kudarctól és inkább lemond róluk, minthogy belevetne magát az ismeretlenbe.

Ahhoz, hogy fejleszd az önbizalmad, szükség van célokra az életedben. Nem kell óriási dolgokra gondolni, elég ha apró kis célokkal kezdesz pl. eldöntöd, hogy legközelebb ha a kolléganőd beszól valamit, akkor ki fogsz állni magadért.  Nagyobb, távoli célokat pedig érdemes részcélokra bontanod, hiszen az egyes mérföldkövek elérése rengeteg energiát és motivációt tud adni a folytatáshoz.

Határozz meg 3 kisebb-nagyobb célt az életedben, és kezd el őket megvalósítani lépésről-lépésre. Lehet, hogy lesz olyan, hogy egy gondolat miszerint „Erre úgysem vagyok képes” befészkeli majd magát a fejedbe, de ilyenkor ne hagyd hogy túlzottan eluralkodjon rajtad. Keress egy olyan korábbi emléket, célt az életedből, amiben sikerrel jártál, még ha talán az elején nem is hittél benne igazán. Ezeket a sikerélményeket érdemes listába foglalni és egy könnyen elérhető helyre kihelyezni, hogy erőt adjon a későbbiekben.

2. Merj hibázni!

"Mindannyiunkban ott lakik egy kisgyerek, aki fél, reméli, hogy kedvelni fogják őt, és persze mindent jól szeretne csinálni." Kyle Cease: Merj hibázni!

Ha a főnököd vagy tanárod tesz fel egy kérdést, inkább nem szólalsz meg, csak nehogy hülyeséget mondj? Egy feladat elvégzése közben folyamatosan azon kattogsz, hogy biztosan jó-e, amit csinálsz? Ha mégis hibát ejtesz, elkezded ostorozni magad, és azon agyalsz, hogy vajon mit gondolhatnak most mások rólad?

Merj hibázni

Az teljesen természetes, hogy minőségi munkát szeretnél kiadni a kezeid közül, és arra törekszel, hogy ne legyen benne hiba. Problémáról akkor beszélhetünk, ha folyamatosan a tökéletességre törekszel és nem engeded meg magadnak a hiba lehetőségét. A hibák elkövetésének sorozata természetesen az önbizalom csökkenését is eredményezheti, de amennyiben meg tudsz barátkozni azzal a gondolattal, hogy hibázni igenis emberi dolog, akkor az önmagadba és a képességeidbe vetett hited nem csorbul.

Tedd, fel magad a kérdést: „Mi történne, ha hibáznék?”. Erre a kérdésre gyakran az a válasz szokott érkezni, hogy mások emiatt ezt és azt fogják gondolni. És ezek a mások, még soha nem hibáztak életük során? Biztos vagyok benne, hogy igen!

A hibákra tekinthetsz úgy is, mint egy jó tanítóra, akinek hálás lehetsz, hiszen általa fejlődhetsz és később egy hasonló helyzetben már tudni fogod, hogy mire kell figyelned.

Abban a pillanatban, amikor megbarátkozol önmagad esendőségével, egy hatalmas terhet veszel le a válladról és felszabadulsz a korábbi hitrendszered béklyóitól.

3. Vállald a felelősséget!

Ha valami nem úgy alakul az életedben, ahogy azt tervezted, akkor ki a felelős ezért? A sors, a párod, a szüleid, a főnök vagy az az idegen az utcán? Nagyon sok ember esetében a kellemetlen helyzetekben bekapcsol a hárítás mechanizmusa és bárkire és bármire képesek ráfogni, csak hogy ne nekik kelljen ezzel megküzdeni: „Minek is vállalni a felelősséget, ha van kire kenni?

Persze van olyan, hogy a körülmények hatására kerülsz egy bizonyos szituációba, és valóban nem te okoztad azt. A felelősséged így abban van, hogy mihez kezdesz ezzel az élethelyzettel, elkezded a sorsot hibáztatni vagy megpróbálod a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Ez a pont szorosan kapcsolódik az előzőhöz, ugyanis a kettő gyakran jár együtt. Sok esetben a hiba elkövetése következményekkel is járhat, melyekért vállalnod is kell a felelősséget. Azáltal, hogy úgy döntesz, hogy elkezded vállalni a felelősséget a saját életedért, a kezedbe veszed az irányítást és szépen lassan az önmagadba vetett hited, az önbizalmad is növekedni fog.  

4. Saját magadhoz mérd önmagad és ne másokhoz!

„Persze neki sokkal könnyebben ment.” „Ő már 25 évesen mennyi mindent elért, én nem tartok sehol.„ Ilyen és ehhez hasonló mondatok nap mint nap ostromolhatnak és nyomaszthatnak téged.

A másokhoz való viszonyítgatás teljesen felesleges, amivel csak azt éred el, hogy önmagadat húzod le és őket emeled fel a képzeletbeli piedesztálra. Soha nem tudhatod igazán, hogy kinek milyen az élete, és milyen nehézségek és lemondások árán tart ott ahol. Lehet kívülről minden meseszerűnek és pehelykönnyűnek látszik, de a valóság sokkal zordabb ennél. Talán az illető minden nap 18 órákat dolgozott az elején vagy rengeteg lemondás árán tudta elérni az álmait. A nehéz, megpróbáltatásokkal teli időszakokról kevesebb szó szokott esni, mint az eredményekről és sikerekről.

Önbizalomhiány

Vehetsz példát másokról és hagyhatod, hogy mások is inspiráljanak, de a fejlődésedet és előrehaladásodat az életben csakis önmagadhoz érdemes viszonyítani.  Gondold végig, hogy hol tartottál 5 évvel ezelőtt és hol tartasz most. Mi az amiben fejlődtél és mi az amiben más sokkal előrébb jársz mint az 5 évvel korábbi önmagad?

5. Dicsérd meg önmagad!

Mikor volt legutoljára, hogy képzeletben vállon veregetted magad és elismeréssel éreztél a tükörképedre „Igen, ezt most, jól csináltad”? Ha ez ritkán fordul elő, vagy szinte soha, akkor ideje változtatnod ezen.

Sok embertől hallom a coaching ülések során is, hogy ha valamit sikeresen véghezvitt, akkor csak legyintenek egyet, hogy „Ez semmiség, bárki képes lehet rá.” Ilyenkor fel szoktam tenni a kérdést, hogy „Valóban bárki képes lehet rá?”.  

Az önbizalomhiánnyal rendelkező személyek hajlamosak alábecsülni a saját képességeiket, de ha más ugyanolyan jó abban, akkor azt elismeréssel jutalmazzák. Azt hogy valamiben jó vagy, azt igenis el kell ismerned önmagad felé is. Lehet, hogy jó vagy az érzelmeid kimutatásában, vagy jól főzöl vagy kreatív vagy. Hiba azt hinned, hogy ez alap, hiszen van akinek nem és arra vágyik, hogy képes legyen arra, amire te.

Írj egy listát azokról a tulajdonságaidról, képességeidről, amire büszke lehetsz és szánj időt arra is, hogy ezeket elismerd önmagad felé és megdicsérd önmagad.

6. Lépj ki a komfortzónádból!

A komfortzóna ahogy a neve is mutatja, azt a biztonságos zónát határolja körbe, amiben az életünket szorongások nélkül élhetjük. A komfortzónán kívül pedig minden bizonytalan és idegen.

A komfortzónából való kilépéshez elhatározás és bátorság szükséges, de az önbizalmad növelésére való hatása megkérdőjelezhetetlen lesz. Minden egyes alkalommal amikor képes vagy kilépni a komfortzónádból az önbizalmadat fejleszted, hiszen mind új megmérettetés azt a hitet erősíti benned, hogy te igenis képes vagy rá! És mennyi mindenre vagy képes, amiről talán nem is tudsz!

Ne gondolj rögtön drasztikus dolgokra, hiszen azok nem feltételül segítenek. Kezdd ezt is kicsiben! Ha például mindig is nehézséget okozott a véleményed felvállalása, akkor határozd el, hogy legközelebb, amikor lehetőséged nyílik rá, fel fogod vállalni a gondolataidat lesz ami lesz.

Szedd listába, hogy melyek azok a dolgok, amelyek igazi komfortzóna túllépést jelentenének neked, és átlépésük által fejlődni is tudnál. Tágítsd a komfortzónádat új szokások kialakításával, új dolgok elsajátításával vagy akár új emberek megismerésével.

7. Vizualizálj!

A vizualizációt mindenki naponta csinálja, csak általában kevés tudatossággal.  Amikor például elképzeled, hogy mit fogsz majd mondani a főnöködnek a következő megbeszélésen vagy elképzeled, ahogyan a párod fog örülni a tőled kapott ajándékának akkor is vizualizálsz.

A vizualizáció egy nagyon hasznos technika, ami által fel tudjuk készíteni önmagunkat egy fontos helyzetre, képzeletben át tudunk élni olyan eseményeket, amik még nem következtek be és olyan tulajdonságokat tudunk magunkban kipróbálni, amivel még nem rendelkezünk.

Így tehát képzeletben az a személy is lehetsz, aki rendelkezik a kellő önbizalommal:
Képzeld el önmagad önbizalommal feltöltött változatát egy olyan helyzetben, amiben szükséged lenne rá. Milyen érzés rendelkezni a kellő önbizalommal? Hogyan reagál a környezted erre?

A vizualizáció második lépése a gyakorlatban való kipróbálás!

Vizualizáció

Az önbizalomhiány sok esetben egy komplex probléma, fakadhat a gyerekkorból, a hozott mintákból, feldolgozatlan kudarcélményekből, az esetleges toxikus párkapcsolati, munkahelyi és a családi kapcsolatokból egyaránt. A fentebb felsorolt módszerek bár segíteni tudnak, de nem minden esetben oldják meg a valódi problémát.  Érdemes tehát feltárni az önbizalomhiány forrását és amennyiben szükséges segítséget is kérni.

Ha személyre szabott segítségre lenne szükséged az önbizalom fejlesztésében vagy akár más témákban, akkor keress bizalommal: