Hogyan alakíts ki új szokásokat hatékonyan?

6 lépés egy új szokás kialakításához

January 14, 2021

Az év eleje egyeseknél az újévi fogadalmakról és azok olykor nehézkes betartásáról szól. De nem kell ahhoz újévnek lennie, hogy valamilyen új szokást alakíts ki, sőt még jövő hét elejéig vagy holnapig sem kell várnod a belekezdéshez.

Egy szokás kialakításának nehézsége függ magától a szokás típusától és a kialakító személyiségétől is egyaránt. Általában egy új szokást kialakítani nem lehet egyik napról a másikra. A szokás rutinná való kialakítása egy folyamat, ami számtalan nehézséggel járhat. Az eredeti kényelmes életünket kell átalakítanunk, majd következetesen betartanunk az elhatározásunkat és végül a legnehezebb, hogy 1 hét vagy 1 hónap után ne adjuk fel és térjünk vissza a jól megszokott kényelmünkhöz.

Új szokás kialakítása

Nézzünk meg néhány hasznos lépést, amelyek segítségedre lehetnek egy új szokás kialakításában:

1. Határozd meg a szokás valódi célját!

Első körben nagyon fontos, hogy meghatározd a kialakítani kívánt új szokás valódi célját, hiszen ez képezi majd a motivációdat éltető forrást.

Ha például szeretnéd a mozgást, mint szokást bevezetni a hétköznapjaidba, akkor gondold végig, hogy miben járul ez hozzá a te életedhez. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi a célod a mozgás bevezetésével. Egészségesebb akarsz lenni? Fittebben akarsz kinézni? Az állóképességedet akarod növelni? Amennyire csak tudod konkretizáld a válaszaidat és utána vizsgáld meg, hogy pontosan mit fogsz a teljesülésük által nyerni: mi fog történni, ha fittebben nézel ki vagy javítasz az egészségi állapotodon? Mivel járul ez hozzá az életedhez?

Az új szokás kialakításának vágya mindig belőled kell fakadjon. Ha csak azért akarsz egy új szokást felvenni, mert azt látod, hogy mindenki azt csinálja, vagy a párod vesz rá, de neked semmi kedved hozzá, akkor nagyon hamar ki fog fulladni a tettrekészség, hiszen nincs valódi cél a szokás kialakítása mögött.

2. Pontosíts!

Miután meghatároztad a mögöttes célt, pontosítani kell a szokás részleteit. Az előző példánál maradva szeretnél többet mozogni. Pontosan mennyit szeretnél egy héten/egy nap mozogni és milyen mozgásformát? Milyen napokon és hány órától fogod csinálni? Vagy amennyiben az olvasást akarod bevezetni az életedbe, akkor fogalmazd meg konkrétan, hogy naponta vagy hetente mennyi időd szeretnél ráfordítani és milyen könyvvel kezded. Jelöld ki a konkrét napot és idősávot is, amit szeretnél a tevékenységre rászánni.

A pontosítás kereteket biztosít számodra és segít követhetővé tenni a szokás alakulását is.
Pontosítsd az új szokást

3. Jelölj ki mérföldköveket!

Belevágni egy új szokás kialakításába és fenntartani azt egy végeláthatatlan folyamat az elején. Épp ezért a mérföldkövek kijelölésével több apró rész célt határozhatsz meg, amelyek teljesítésével a saját önbizalmadat és lelkesedésedet tudod majd fokozni és érezhetővé válik az előrehaladásod.

Az egyes mérföldkövekhez rendelj reálisan teljesíthető határidőt, és a teljesítést követően ne felejtsd el valamilyen formában megünnepelni a sikeredet!

4. Mérés - Kövesd nyomon a folyamatot!

A mérés az egyik kulcstényező egy sikeresen kialakított szokáshoz, és ez az, amit a legtöbben kihagynak vagy elfelejtenek a folyamatba beilleszteni. Ahhoz, hogy hatékonyan ki tudj alakítani egy új szokást a mérési rendszer megléte elengedhetetlen. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, hiszen a lényeg, hogy rendszeresen nyomon kövesd, felülvizsgáld és ha kell alakíts a folyamaton. Például vezesd egy táblázatban vagy a naptáradban, hogy aznap teljesítetted-e a szokáshoz kapcsolódó tevékenységet, vagy ha elegendőnek érzed, akkor csak heti egyszer összegezd a folyamatot.
Na de mi van akkor, ha egyik nap nem sikerül tartani a szokást? Akkor sincs világvége! Gondold végig, hogy mi miatt nem sikerült az a nap és a legfontosabb, hogy másnap folytasd a tervek szerint!

Amennyiben gyakran lépsz le a „helyes útról”, akkor érdemes újra átgondolni a teljes folyamatot és ahol szükséges alakítani rajta.
Napi szokás követés

5. Kifogások kezelése -  legyenek meg előre a válaszaid!

Kifogásokat bármikor találhatsz arra, hogy miért ne csináld meg aznap az eltervezett tevékenységet. Gondold végig a szokást, amit ki akarsz alakítani és azt is, hogy ismerve önmagad, milyen kifogásokat fogsz majd felhozni a folyamat során, vagy milyen olyan tényezők fordulhatnak elő a hétköznapokban, amelyek eltántoríthatnak a célodtól. Ezekre a kifogásokra és csábító tényezőkre határozd meg az „ellenszert” már most a folyamat elején, hogy amikor aktuális lesz, már egyszerűen tudd kezelni őket.  Ha például tudod, hogy az egyik kifogásod a fáradtság lesz, akkor gondold végig, hogy mit tehetsz az ellen, hogy általánosságban kevésbé legyél fáradt, vagy akkor ott a fáradtság leküzdésére (kávét inni, energiaszeletet enni stb.). Vagy amennyiben tudod, hogy a vasárnapi családi ebédek nem járulnak hozzá az egészséges táplálkozásodhoz és nehéz lesz majd ellenállni az édesség kísértésének, akkor készíts be magadhoz egy egészséges édességalternatívát vagy közösen a családdal készítsetek egészségesebb receptek alapján az ebédet.

Nincs baj azzal sem, ha néha hibát követsz el a folyamatban, a lényeg, hogy mit teszel ezután.
Új szokás - egészséges életmód

Ha például szeretnél egészségesen táplálkozni a fogyás céljából, de egyik nap elcsábulsz egy sütire vagy egy pizzára, akkor ilyenkor egyszerű legyinteni egyet, és nyúlni a következő szelet sütiért vagy még megfejelni egy tábla csokival is, hiszen „Ennek a napnak már úgyis mindegy”. Ez a hozzáállás a legrosszabb, amit csak tehetsz, mert hibák bármikor előfordulhatnak, a lényeg, hogy ne hagyd, hogy egy apró hiba eltántorítson a céltól és kifogásként szolgáljon a feladásra!

6. Kezdd el mielőbb!

Ugye ismerős a „majd holnap elkezdem”? Itt persze képbe jöhet a halogatás és annak a leküzdése, amiről korábban már írtam egy cikket.

Nem kell január elsejéig várnod egy új szokás elkezdésével, még jövő hét elejéig sem, sőt még holnapig sem. Ha tudod, hogy mi a szokás célja, pontosítottad, kijelölted a mérföldköveteket, meghatároztad a mérés módját és megtaláltad a válaszokat a kifogásaid ellen, akkor vágj bele még ma! Nem kell, hogy egyből minden tökéletes legyen, elég ha csak elkezded és napról napra egyre könnyebbé válik majd és ügyesebb leszel benne.

Egy új szokást nem csak egyedül alakíthatsz ki, hanem ez akár egy társas folyamat is lehet, ami nem csak a kapcsolatotokat erősítheti, hanem egymást is tudjátok támogatni és motiválni az út során.
Új szokás kialakítása együtt

Nem szeretnélek áltatni téged, hiszen nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a fenti pontok betartása ellenére eljön egy olyan nap, amikor elfogy a motivációd és egy mélypontra kerülsz a folyamatban, ahol legszívesebben feladnád az egészet és visszatérnél a jól megszokott „semmittevéshez”. Ennél a pontnál érdemes újra elővenni és hangsúlyozni azokat a motiváló tényezőket, ami miatt belevágtál az egészbe, visszatekinteni az eddigi haladásra, majd kitartással és türelemmel folytatni tovább az utat.

Ha személyre szabott segítségre lenne szükséged egy új szokás kialakításában vagy akár más témákban, akkor keress bizalommal: